TikTok als marketingtool?

Het is je vast niet ontgaan: TikTok is helemaal hot. Met 800 miljoen gebruikers wereldwijd behoort TikTok nu tot 1 van de grootste social media kanalen. 

TikTok is DE nieuwe video-app, vooral mega populair onder de jongere doelgroep (voornamelijk onder de 18 jaar). Het is in principe heel simpel: je gaat naar de app-store om TikTok te downloaden, je maakt een gratis account aan, kiest een muziekfragment, filmt een dansje, voegt een filter toe en je bent klaar. 

TikTok als marketingtool?

Nu komt het vooral over als een entertainment app voor dansende tieners, maar als je de app goed gebruikt kan je de app gebruiken als marketing tool voor jouw business. 

Bestudeer het platform

Je wilt niet overkomen als iemand die eigenlijk niet weet waar die mee bezig is. Bestudeer het platform nauwkeurig, bekijk veel filmpjes, kijk naar wat de trends zijn en wat voor filmpjes de meeste likes krijgen. Als je dit goed doet kan je kijken hoe je jouw business op de juiste manier kan promoten via TikTok. De app is niet gemaakt voor serieuze, saaie uitleg filmpjes over jouw business, het gaat vooral om grappige en creatieve content. De grootste doelgroep zijn mensen tussen de 16-24 jaar, dus je moet een originele en creatieve manier vinden om succes te boeken. Deze generatie haat in principe alles wat ook maar op een advertentie lijkt, dus het is belangrijk om heel creatief te zijn, en je goed verdiept te hebben in het platform (het zou jammer zijn als je gewoon enorm faalt met ‘’hip’’ zijn). Ook kan je met influencers samenwerken om een connectie te vormen met de doelgroep.

Wat zijn de mogelijkheden? 

Hashtag-challenges

TikTok noemt zichzelf een ‘’global video community’’. Dat stukje community is enorm sterk, want de hashtag-challenges werken enorm goed. Voor iedere hashtag-challenge – zoals bijvoorbeeld #fliptheswitch, zie je een demovideo die je zo goed mogelijk na moet proberen te doen. Influencers en andere grote beroemdheden doen er zelfs aan mee.

De feed

De ‘’Voor Jou’’ feed bestaat uit content van mensen en bedrijven die je niet volgt, je zou het kunnen vergelijken met de discovery-feed op Instagram. Als jouw video op de ‘’Voor Jou’’ feed terechtkomt heb je een grote kans om viraal te gaan. Deze feed wordt beheerd door TikTok en is eigenlijk niet perse gebaseerd op de hoeveelheid volgers of likes die iemand heeft. Dus ook voor mensen en bedrijven met weinig volgers is dit interessant, 1 hit video kan zich resulteren in duizenden views/likes en volgers.

Daarnaast heb je ook de ‘’Volgend’’-feed…. Met video’s van mensen die je volgt. 

Adverteren op TikTok

Als bedrijf kun je in principe drie dingen doen:

  • Bereik kopen: je kan bereik kopen door middel van een fullscreen advertentie. Je geadverteerde video of afbeelding komt dan in beeld bij het openen van de app. Ook kun je gebruik maken van pre-roll advertenties, verticale advertenties, billboards en overlay advertenties. Een andere manier van adverteren is het ontwikkelen van lenzen met filters (2D, 3D of AR), zoals we die kennen van Instagram en Snapchat. Dit kan zorgen voor een hoge mate van engagement.
  • Samenwerken met een influencer
  • Een hashtag claimen, en zo een hashtag-challenge starten

Misschien ook interessant:

Facebook introduceert ”Messenger Rooms”

Facebook introduceert ”Messenger Rooms”

Facebook’s videobeldienst ‘’Messenger Rooms’’ is nu wereldwijd beschikbaar. Met Messenger Rooms kan je zonder tijdslimiet met 50 mensen videobellen. Je kan videobellen met de Facebook app, of de aparte Messenger app. Het is vanaf nu mogelijk Messenger Rooms te...

Uw eigen bestel website?

Uw eigen bestel website?

Bezorg platformen zoals Thuisbezorgd, Deliveroo of UberEats kunnen veel omzet opleveren. Het is een makkelijke manier om snel potentiële klanten te bereiken zonder al te veel moeite. Klinkt ideaal, maar de platformen brengen aardig wat problemen met zich mee....

Zelf je drankjes bestellen op het terras

Zelf je drankjes bestellen op het terras

Gasten die zelf via hun smartphones hun drankjes bestellen en betalen op het terras, het kan met ons bestelsysteem. Het zal u vast niet ontgaan zijn dat met ingang van 1 juni de terrassen weer open mogen. Nieuwe tijden vragen om nieuwe manieren om te werken. En om ook...